Ga naar de inhoud

De geschiedenis

In het kort

Vogelhut “Rond de Waterplas” te Veendam is een unieke locatie om ijsvogels te fotograferen of te filmen. Sinds 2015 volg ik samen met twee bevriende natuurfotografen het broeden van de ijsvogel.

Vogelhut “rond de waterplas” te Veendam is volgens veel bezoekers een unieke locatie om ijsvogels te observeren, fotograferen en/of te filmen. Echter door de paden, hutten en investeringen in wilde bloemen rond de vijver en langs de sloot is er steeds meer te beleven.

De geschiedenis, ontwikkeling laatste jaren & de toekomst

Na de aanleg van de vijver in 2014 kwamen de ijsvogels direct in beeld. Om deze goed te observeren is er een hut gebouwd dichtbij de natuurlijke broedwand. In 2015 heb ik met een paar bevriende natuurfotografen de ijsvogels een heel seizoen gevolgd en is het idee geboren om de hut te gaan verhuren. In 2016 zijn we er definitief mee begonnen en wordt de hut tegen een kleine vergoeding aan natuurliefhebbers en natuurfotografen verhuurd. 

Door de vele enthousiaste reacties en toename van het aantal bezoekers staan er inmiddels 4 hutten rond de vijver.  De voornaamste reden hiervoor is om iets extra’s te bieden gedurende het broeden van de ijsvogels. De ijsvogels wisselen elkaar wel af tijdens het broeden maar soms moet er toch lang gewacht worden om een ijsvogel voor de lens te krijgen.

Bij 1 van deze hutten wordt daarom dagelijks gevoerd en in combinatie met het aangelegde vijvertje, dat dient als drinkplaats en badderplek, is het voor veel vogels een aantrekkelijke plek geworden om even te gaan buurten. Het assortiment vogels, insecten etc. wat inmiddels een keer is vastgelegd op ons terrein kunt u zien in onze galerij.

In 2019 zijn we ook begonnen met het zaaien en planten van wildbloemen langs de vijver en de sloot. Hiermee hopen wij in eerste instantie de insectenwereld te helpen. Een bijkomend voordeel moet worden dat er meer aantrekkingskracht ontstaat voor andere vogels. Voor de natuurfotograaf ontstaat er hopelijk ook een andere uitdaging namelijk om bezig te gaan en zijn met macrofotografie.

In de toekomst hopen wij met behulp van de inkomsten uit de verhuur van de vogelhutten nog meer te kunnen doen. Naast een plasdras gebied staat de beekloop hoog op ons lijstje. Ondanks dat we geen echt strenge winters hebben kan een korte periode van dicht gevroren sloten, vijvers namelijk al funest zijn voor de ijsvogels. De beekloop moet in dat geval in ons gebied een handje gaan helpen om dit te voorkomen.